Infecţionistul Octavian Jurma vine cu o idee: în loc să fie plătiţi medicii de familie pentru vaccinări, banii să fie daţi persoanelor care se imunizează.
„Am o idee mai bună decât să plătim un bonus pentru fiecare inoculare medicilor de familie. Haideţi să dăm banii ăştia celor care se vaccinează!”, scrie pe Facebook infecţionistul.
Octavian Jurma este de părere că cei care se vaccinează fac un efort mai mare decât medicul care îi vaccinează şi îşi asumă şi nişte „riscuri eroice, dacă ascultăm negaţioniştii”.
„Pana la urma cei care se vaccineaza fac un efort mai mare decat medicul care ii vaccineaza si isi asuma si niste riscuri eroice, daca ascultam negationistii.”
„Ne costă tot 100 de lei pe vaccinare, dar vom avea cu siguranţă rezultate mult mai bune. Dar asta ar fi un beneficiu pentru cei vaccinaţi şi în România nu discriminăm repetenţii, discriminăm doar premianţii”, adaugă medicul.
În opinia acestuia, este o ideea proastă să fie plătiţi medicii de familie pentru vaccinare, pentru că alimentează suspiciunea că medicul îi vaccinează pentru bani şi îi scade autoritatea şi credibilitatea: „inhibă atât medicul, cât şi pacientul. Medicii sunt deja plătiţi pentru a avea grijă de sănătatea pacientului, lucru care include vaccinarea şi în cazul altor boli contagioase”.
Guvernul României a aprobat creșterea sumei pe care medicii de familie o primesc pentru vaccinarea împotriva COVID-19 la cabinete. Astfel, în loc de 30 de lei/ persoană vaccinată, medicii de familie vor primi 40 de lei.
La solicitarea Ministerului Sănătății, Guvernul României a aprobat în ședința de guvern de astăzi, 28 aprilie, creșterea sumei pe care medicii de familie o primesc pentru vaccinarea împotriva COVID-19 la cabinete, de la 30 de lei/persoană vaccinată, la 40 de lei/inoculare.
Ordonanța de urgență aprobată astăzi pentru modificarea și completarea Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 3/2021 privind unele măsuri pentru recrutarea şi plata personalului implicat în procesul de vaccinare împotriva COVID-19 şi stabilirea unor măsuri în domeniul sănătăţii prevede, printre altele, majorarea tarifului pentru inocularea vaccinului împotriva COVID-19 administrat de către medicii de familie, de la 30 de lei/persoană vaccinată la 40 de lei/inoculare. Acest tarif cuprinde consultația medicală realizată de medicul de familie, administrarea serului, precum și monitorizarea și raportarea reacțiilor adverse postvaccinare”, transmite Ministerul Sănătăţii.